Vélemény - Pro&Kontra - Robin Hobb: Őrült hajó I-II.

Fülszöveg



Az Elátkozott Partvidéken felbomlik a régi rend: az ifjú szatrapa kalcedi zsoldosai élén arra készül, hogy leszámoljon a szabadságra vágyó bingtoni kalmárokkal. Bington meghasonlik önmagával: a régi és az újkalmárok farkasszemet néznek egymással, és bármikor kirobbanhat a rabszolgák felkelése.

Kennit kapitány kis híján meghal, de vasakarattal elkezdi összekovácsolni a kalózok királyságát. Wintrow csak lassan ébred rá, hogy a vakmerő, könyörtelen kalóz valójában Sá kiválasztottja.

Málta Havenből lassan ifjú hölgy válik, ám a sors szétzúzza az elkényeztetett kislány álmait. Dúsgazdag esővadoni udvarlóját sokan őrültnek hiszik, mert azt állítja, hogy egy ősi sárkány szól hozzá. És ez a sárkánykirálynő Máltát is kiszemeli magának.

Miközben eldől Paragon, a vak és őrült élőhajó sorsa, kiderül a sárkányok néhány titka, de az is, hogy kit keresnek olyan kétségbeesetten a tengeri kígyók.

A történet minden szereplőjének fordulatot vesz az élete, amikor Kennit kapitány úgy dönt, hogy a Viviána fedélzetén elviszi Wintrow-t egy jóslatért a Mások Szigetére, a förtelmes ősi lények közé.


Műfaj: szórakoztató irodalom, fantasy
Kiadó: Delta Vision 2013.
Oldalak száma: 1254 oldal
Eredeti cím: The Mad Ship (angol)Saját példány
Élőhajók-ciklus 2.
1. rész: Bűvös hajó I-II. értékelése

Vélemény


Na, Robin Hobb bekerült a kedvenc írók sorába. Most már tényleg.

Mikor befejeztem a könyvet, rögtön akartam egy másikat az írónőtől, van is a polcon belőle, de mivel mostanában csak a vonaton van időm olvasni, a könyv meg nem vonatkompatibilis, így letettem róla egyelőre… Lassan talán jön a ciklus harmadik része is, addig meg valahogy elleszek…

Valamit ki kell találni, hogy valamelyik kiadó felkarolja a könyveit, és az összeset kiadja, mert muszáj elolvasni az összes-összes könyvét! Jó-jó, tudom, ott a DV, de félek, hogy előbb halok meg, mint hogy kiadják az összeset… Igyekszenek, látom a fórumban, de attól még sajnos nagyon keservesen megy az egész…




Kevés olyan író van, akinek a könyvei ennyire le tudnának kötni, és ilyen szinten magába szippantana a világuk. Robin Hobb könyveinél ez erőlködés nélkül sikerül mindig. A cselekmény fordulatos, izgalmas, és amint vége az egyik könyvnek, ott a késztetés, hogy olvasni kell az újabbat.

Az Őrült hajó, a Bűvös hajó folytatása, a cselekmény fonalát ott veszi fel, ahol az előző kötet befejezte. Tovább folytatódik a szereplők cseppet sem unalmas élete, és szemünk előtt változnak meg.

Alig várom, hogy jöjjön a folytatása, illetve befejező része, valamint ki legyenek adva az írónő többi regényei is. Bár a DeltaVision kiadó elkezdte a könyveit kiadni, de ettől függetlenül úgy érzem, még így is kevés figyelmet kap, holott a legnagyobb fantasy írók közé tartozik.

Nekem a kedven könyveim tőle a Látnok-ciklus könyvek, és remélem, a Végzet hajója után kiadásra kerül majd a folytatása is.



Szépen haladunk előre, lassan megismerjük a teremtett világot
Logikus történetvezetés: 5 / 5

Szépen logikusan felépített világ, mindig megismerünk valami újat belőle, de az sosem lóg ki a sorból.
Logikus történetvezetés: 5 / 5

Nem egy pillekönyv, de szépen telítettek a lapok
Vastagság: 4 / 5

Vastag, de nem zavaróan, pont jó.
Vastagság: 5 / 5

Az eleje talán kicsit lassan indult be, aztán teljesen elnyelt engem. A karakterfejlődés pedig (ejj, Robb-ot írtam, de az más :D szóval) Hobb erőssége. Legérdekesebb karaktere pedig jelenleg Málta, alig várom, hogy olvashassak róla valamit
Élvezhetőség, karakterek: 5 / 5


Vannak sajnos olyan karakterek, akik ellen szurkoltam, de ha belegondolunk, ez is csak a könyv nagyszerűségét, írja le, mivel sokszínű karakterek ismerhetőek meg belőle. Nagyon élveztem minden betűjét, alig várom a folytatását. 
Élvezhetőség, karakterek: 5 / 5


Többszálon futó történet, egyedi világ, az írónő tovább folytatta az első kötetben megismert világ bemutatását. Nincsenek nagy ötletek, mint pl. Sandersonnál, de nekem cseppet sem hiányzik, szinte belesimultam a tengerbe.
Történet: 5 / 5

Nagyszerű, magával ragadó történet, az előző részt göngyölíti tovább.
Történet: 5 / 5

Mindig az a fejezet érdekelt a legjobban, ami pont befejeződött :)
Letehetetlenség: 4 / 5


Ha csak tudtam, olvastam, egyszerűen tökéletes.
Letehetetlenség: 5 / 5

A borító könyvhű, de a stílus még mindig nem tetszik. Pici, de két vastag kötetként jelent meg, a DV-től megszokott minőségben
Szerkesztés: 4 / 5

A borító nekem tetszik ezen könyvek esetében, bár az elsőé jobb volt. Ami nem tetszik, és ez sajnos általánosan igaz a DeltaVision könyvekre, hogy a szerkesztésük rossz. Ez a könyv egyetlen hibája is számomra. Az én pocsék helyesírásommal is vettem észre hibákat a könyvben, de ami még bosszantóbb, hogy volt olyan, hogy részek nem voltak elszeparálva egymástól, egyik mondat egyik szereplőhöz tartozott, és folyamatosan a másik már egy egészen másikhoz, tőle teljesen függetlentől, tőle hatalmas távolságra levőtől. Szerintem egy olyan kiadó, aki ilyen fantasztikus könyveket ad ki, ilyen primitív hibákat nem engedhetne meg magának, de oké, előfordul, de sajnos itt ez (amennyire én ismerem a kiadó könyveit) rendszeres. És csupán ezért vonok le 2 pontot.
Szerkesztés: 3 / 5


Összesen: 27 / 30


Összesen: 28 / 30

Kicsit talán nehezen indult be, de hozta az első részben megszokottakat. Pár apró csavar, nagyszerű karakterbemutatások és -fejlődések, na meg az egyedi világ felépítése… Kész kirakójáték… Akarom!
Nem csak fantasy rajongóknak ajánlom, hanem bárkinek. Nagyon fordulatos, eseménydús, kalandos, olvasmányos, gyakorlatilag olvastatja magát és letehetetlen.


Idézetek

Pár kedvet hozó, vagy éppen elrettentő idézet, véletlenszerűen. És Spoilermentesen!

– Meg kell szolgálnod a saját jövődet, Málta Vestrit – jelentette ki a gyöngyfaragó félrebiccentett fejjel. – Mivel tartozik neked a holnap?
– A holnap tartozik nekem valamivel? – csodálkozott zavartan a lány.
– A holnap a tegnapjaid összegével tartozik neked. Semmi mással – jelentette ki a nő, és ismét a tenger felé pillantott. – Viszont kevesebbel sem. Néha az emberek olyan hálásak lennének, ha a holnap nem fizetné ki a teljes jussukat.



"A holnap a tegnapjaid összegével tartozik neked."


"Tanulj meg jó képet vágni a vereséghez! Hiszen igazából nem is veszítesz. Gazdagabb leszel azzal, amire meg kell tanítsalak."






Képek











innen

innen

innen

Nincsenek megjegyzések: