Vélemény - Pro&Kontra - Joe Abercrombie: Miután felkötötték őket

Fülszöveg


Hogyan védjünk meg egy az ellenségtől körülvett, árulóktól hemzsegő várost, ha szövetségeseinkben sem bízhatunk, elődünk pedig nyom nélkül eltűnt? Ennyi éppen elég is hozzá, hogy egy kínvallatónak menekülni támadjon kedve – pedig bot nélkül még járni sem tud –, csakhogy Glokta inkvizítornak válaszokra van szüksége, mielőtt a gurkhuliak a kapukon dörömbölnek.
Az északföldiek átlépték Angland határait, és tűz meg pusztulás terjed a nyomukban a fagyott vidéken. Ladisla koronaherceg dolga az lenne, hogy elkergesse őket, és dicsőséget szerezzen magának. Csak egy probléma akad: a világ legrosszabbul felfegyverzett, legképzetlenebb és legtehetségtelenebbül irányított seregét kell vezetnie.
Bayaz, az Első Mágus, merész kalandorok csapatát vezeti a múlt romjain keresztül. A délvidék leggyűlöltebb nője, Északföld legrettegettebb férfija és az Unió legönzőbb fiúja különös útitársak bár, de ha nem gyűlölik egymást annyira, félelmetes csapat válhat belőlük.
Ősi titkokra derül fény. Véres csatákat nyernek meg és vesztenek el. Halálos ellenfeleknek bocsátanak meg – de csak miután felkötötték őket.


Műfaj: szórakoztató irodalom, fantasy
Kiadó: Könyvmolyképző, 2011. (Hard Selection - Sötét örvény)
Oldalak száma: 662 oldal
Eredeti cím: Before they are hanged (angol)
Saját példány

Első rész: Joe Abercrombie: A penge maga http://olvastadmar.blogspot.com/2012/07/velemeny-joe-abercrombie-penge-maga.html
Harmadik rész: Joe Abercrombie: A királyok végső érve http://olvastadmar.blogspot.com/2012/10/velemeny-prokontra-joe-abercrombie-kiralyok-vegso-erve.html

Vélemény


Na, ezen is átrágtam magam, és azt kell mondjam, hogy jobb, mint az első kötet!
A cselekmény még mindig több szálon fut, de most mindegyiknél kicsit elmélyülünk, halad a történet, mindenkivel történik valami izgalmas, de most a szereplők múltjába, lelkébe is belenézhetünk. Jó lesz ez, jó lesz ez!
Kicsi pihenő után már kezdem is a következő részt, nagyon kíváncsi vagyok már, hogy a nem éppen szereplőkímélő író hova akar kilyukadni a trilógia végére.


Nagyon jó könyv, végig izgalmas, magával ragadja az embert. A történet kiszámíthatatlan, és Joe Abercrombie nem bánik kesztyűs kézzel a szereplőivel, ugyan nem olyan kegyetlen mint George R. R. Martin, de nem kell attól sem tartanunk egy pillanatra sem, hogy egy nyüzüge hősöcske berohan egy rozsdás karddal a háború forgatagába és ott majd szépen megtáltosodik és mindenkit halomba ölve nem hogy karc, de ing piszkolódás és gyűrődés nélkül fog daliásan felemelkedni, itt bizony sorozatosan szenvednie, csalódnia és harcolnia kell mindenkinek az életben maradásért. Nem léteznek jó és rossz karakterek illetve fehér és fekete megoldások. Nagyon tetszett. Azt hiszem az ilyen és ehhez hasonló fantasy könyveket szeretem.


Szépen egymás mellé pakolódnak a kis kockák. Jól sikerült!
Logikus történetvezetés: 5/5

Nem találtam benne hibát, ha valami miatt kérdés is merülne fel bennem, végül mindig minden helyre kerül.
Logikus történetvezetés: 5 / 5

Nem tudok belekötni. Nem rövid, mert nem kétszáz oldal, de az szépen teleírva mindenféle jóval!
Vastagság: 5/5
A történethez tökéletes hosszúság, és ahhoz megfelelő vastagság. Nem éreztem soknak sem összecsapottnak.
Vastagság: 5 / 5

Karakterek mozognak, tesznek-vesznek, hibáznak, fejlődnek, teljesen élvezhető.
Élvezhetőség, karakterek: 5/5

Váratlan fordulatok, kiszámíthatatlan történet, jó magával ragadó hangulat, gördülékeny történetvezetés és szófordulatok. A szereplők jól kidolgozottak, jellemesek vagy éppen gerinctelenek, és élnek, mozognak, fejlődnek. Mindezek egyvelege nagyon is élvezhetővé teszik a könyvet.
Élvezhetőség, karakterek: 5 / 5

Az előző kötet méltó folytatása, hangulatában is azzal azonos. Talán kicsit akciódúsabb, de abszolút nem megy a történet rovására.
Történet: 5/5

A cselekmény szálát ott veszi fel a második könyv, ahol az első lerakta. Visszakapjuk a kedvelt szereplőinket.  A történet magával ragad, és komoly pofonokat is osztogat.
Történet: 5 / 5

Mostanában talán senki nem tudna olyan könyvet a kezembe nyomni, amin nem aludnék el a vonaton, így többször is megakadtam az olvasással, de ez tényleg nem a könyv hibája. Szerettem!
Letehetetlenség: 4/5


Szinte letehetetlen, nagyon olvastatja magát még akkor is amikor mással kellene foglalkoznia az embernek. legszívesebben 4.5 -öt adnék, de mivel olyan itt nincs ezért:
Letehetetlenség: 4 / 5

Kicsit csíphettek volna a könyv terjedelmén, még egyszer átolvashatta volna valaki, de nem vészes a helyzet.
Szerkesztés: 4/5

A borító dizájnja, betűtípusa, nem passzol az előző részhez. Másfajta papírt használva ugyanez a lapszám vékonyabb kiadást biztosíthatott volna, a borító könnyen sérül, és bizony vannak benne helyesírási illetve elgépelési hibák is, bár szerencsére nem nagy számmal.
Szerkesztés: 3 / 5

Összesen: 28/30

Összesen: 27 / 30

Ez nagyon jó! Ha valaki kemény, realista fantasyt akar olvasni, és nem ijed meg a saját árnyékától, mindenképpen szerezze meg valahogyan! Kell hozzá egy kis fanyar hangulat, de ha ez megvan, nem hiszem, hogy nagyot csalódna! Jó kis kandallós olvasmány!
Mindenkinek csak ajánlani tudom ezt a könyvet. Akinek hiányzik egy jó történet és nem tud mit kezdeni magával amíg kijön a The Winds Of Winter, azoknak kötelező darab ez a sorozat. 


Idézetek

Pár kedvet hozó, vagy éppen elrettentő idézet, véletlenszerűen. És Spoilermentesen!

"Aki eltéved a sivatagban,megissza a vizet,amit kínálnak neki, bárkitől is kapja."



"-Ártatlanság? A legmulandóbb és a legértéktelenebb erény. Sosem vágytam rá, hogy meglegyen bennem. 
-Akkor, nővérem, talán ez az egyetlen, ami nem volt még benned."




Képek





Nincsenek megjegyzések: