Vélemény - Pro&Kontra - Daniel Suarez: Daemon

Fülszöveg

Az új világrend megtapasztalása. Technológia. Mindent ez irányít. Az autónk távirányítójától kezdve a repülőgépek mozgásán át, egészen a világ gazdaságáig. Ezernyi egyszerű, autonóm számítógépes program, vagy daemon működteti behálózott világunkat. Folyamatosan futnak életünk hátterében. Daemonok emaileznek. Daemonok utalják át a pénzeket. Daemonok figyelik az elektromos hálózatot. A daemonok ott vannak mindenhol, de legtöbbjük, szerencsére, ártalmatlan… Ugyanez nem mindig mondható el az emberekről, akik tervezik őket. Matthew Sobol legendás számítógépes játéktervező volt – billiomos létrehozója féltucat, népszerű online játéknak. Korai halála a világ játékosanak nagy részét lesújtotta. De halálát nem csak Sobol rajongói veszik észre. Amikor halálhíre felkerül a Netre, egy alvó daemon működésbe lép, és elindít egy láncreakciót, ami feltár egy hiperhatékony, összefüggő világot, amit Sobol hagyott hátra. Sobol a halálba vitte titkát. És ahogy egyre újabb aspektusai tárulnak fel daemonának, a maroknyi, bukásra ítélt csoportnak, akik meg szeretnék fejteni Sobol szövevényes tervét, meg kell próbálniuk kiszabadítani a világot egy névtelen, arctalan ellenség szorításából – vagy meg kell tanulniuk egy olyan világban élni, amit már nem mi irányítunk.

Műfaj: szórakoztató irodalom, sci-fi (techno thriller)
Kiadó: Könyvmolyképző Kiadó, 2011. (Hard Selection - Sötét örvény)
Oldalak száma: 566 oldal
Eredeti cím: Daemon (angol)

Vélemény


Uhh, hát ilyen befejezést???Mindegy, van második rész, nagyon ajánlom a Könyvmolyképző Kiadónak, hogy megjelentesse magyarul, ha már elkezdték a sorozatot!! :)

Érdekelt, lekötött a sztori, nem tudtam, mit fog kihozni belőle az író.

Techno thrillerként definiálták a könyv műfaját, illik is hozzá, akár filmként is el tudom képzelni; igazi kockakönyv, szóval akit nem érdekel ez a téma, az ne kezdjen bele – lehet, hogy unni fogja, főleg a sok wikipediázást, ha nem érti a fogalmakat ("szerencsés" vagyok, ilyen problémáim nem voltak).

Juj, második részt akarok!!!

Mostanában rengeteg fantasy könyvet olvastam, így ez könyv felüdülésként hatott, pláne hogy informatikus vagyok. Izgalmas, tetszik a sztorija, értelmesen van megírva, jók a szereplők, és nem kiszámítható. Rámutat, hogy világunkban mindenben - mindenhol ott van a technológia, az informatika, és hogy mennyire fontos, hogy az ember odafigyeljen, hogy adatait a lehető legbiztonságosabban kezelje. A benne leírtak már nincsenek is olyan messze, íme tehát egy nem túl szívderítő világkép. A sofőr nélküli autó, a szemüvegbe épített számítógép által elérhető kibővített valóság, és rengeteg más technológia is már a rendelkezésünkre állnak, vagy ha máshol nem is de laboratóriumokban már működőképes változatok vannak belőlük. A probléma a könyv befejezésével van, ugyanis olyanja nincsen neki. Egyszerűen félbe van hagyva. Van folytatása, Freedom c.-mel, viszont azt egyik kiadó sem igyekszik megjelentetni a közeljövőben, így, bár a könyv nagyon jó, de keserű szájízt hagy maga után, mivel hiába szeretné, nem tudja az ember folytatni. A másik komolyabb probléma a szakszövegek fordításával van, de lehet, egy ez egy átlag olvasónak nem tűnik fel. Ettől függetlenül nagyon tetszett, mindenkinek ajánlom!

Már amennyire logikus lehet egy (jelenleg még kb. elképzelhetetlen) mesterséges intelligencia. Ha túlléptünk azon, hogy hát a valóságban ez lehetetlen, akkor oké.
Logikus történetvezetés: 5 / 5

Jól felépített hiteles történet, ugyan vannak benne még olyan dolgok, amik nem állnak ott a tudományban, ahol a könyvben, de szerintem már nem sok kell hozzá.
Logikus történetvezetés: 5 / 5

Nem volt vele gond, nem volt túlhúzva, sem összecsapva, bár a vége! Jajj, hol van már a következő kötet - ha lesz egyáltalán???
Vastagság: 5 / 5

Megfelelő vastagság a történethez, se nem érzi az ember összecsapott rövidnek, se nem elnyújtott hosszúnak.
Vastagság: 5 / 5

Karakterek bőven vannak, lesznek újak, mások eltűnnek, pont, mint egy thrillerben :)
Élvezhetőségen ronthat a sok informatikai fogalom (bár nálam ez sem).
Élvezhetőség, karakterek: 4 / 5
Élő karakterek, különálló személyiségekkel, problémákkal, életekkel, van jellemfejlődés. Élvezetes történet, akit nem zavarnak az informatikai szakszavak, kifejezések, illetve azok félrefordításai, azokat nem fogja semmi sem kizökkenteni.
Élvezhetőség, karakterek: 4 / 5


Thriller. Csavarokkal. Számítástechnikával. FBI-jal, rosszfiúkkal, gyilkossággal, vérrel. Mégsem mondanám, hogy csak erős idegzetűeknek. A vége kicsit kurta lett, azt sajnálom... Biztos megágyaztak a következő kötetnek.
Engem elgondolkodtatott. Lehet, hogy ilyen szintű mesterséges intelligencia nincs (és ugye nem is lehet - aztán majd pár év múlva megcáfolnak :)), de mégis úgy érezzük, hogy már az ajtón kopogtat. Elég realisztikus.
Történet: 5 / 5

Nagyon izgalmas könyv, tele fordulatokkal, elgondolkodtató teóriákkal, nagyon jó történettel. Csak éppen önmagában nem állja meg a helyét, mivel a történetnek nincsen befejezése. Ezt a történetet szerintem csak két kötetben, a folytatásával együtt lett volna szabad kiadni, mivel így nem állja meg a helyét önmagában. Ha így lett volna kiadva, akkor a történet megérdemelné a maximális 5 pontot, így viszont gyakorlatilag hiába izgalmas és nagyon jó, minden nyitva van hagyva, és így önmagában ez nagy baj.
Történet: 4 / 5

Lehet, hogy elfogult vagyok, de azért hozza az elvárást.
Letehetetlenség: 5 / 5


Olvastatja magát, izgalmas, nem akarod majd letenni.
Letehetetlenség: 5 / 5

Nagyon sajnálom, hogy a fordító összecsapta a munkáját, kollégákkal jót röhögtünk pl. a hálózat nélküli kapcsolat fogalmán (bár lehet, hogy inkább szégyellni kellett volna magunkat, mert szakmabeliként még nem hallottunk róla? :D)
Azért a gomb alakú felhőt már neccesebb félreértelmezni…
Egyébként rendben van a könyv, a borító sokat sejtet (talán pont ez volt, amiért utánanéztünk a könyvnek), kicsit vastag, de nem vészes és strapabírónak tűnik (elsőolvasó vagyok)
Szerkesztés: 4 / 5

A borító tetszik, a fedőlapok viszont könnyebben hajlanak és törnek mint az elvárható lenne, viszont összességében elég masszív a könyv, strapabíró. A fordítás, főleg a technológiát leíró fordítások szörnyűek, egyszerűen ilyen munkát nem lett volna szabad a fordítónak kiadni a kezéből, vagy legalább át kellett volna mennie a fordításnak még nyomtatás és kiadás előtt egy olyan ember kezén is, aki minimum informatikus. Arról már nem is beszélve, hogy URL-eket nem szokás lefordítani, mint ahogy Paul Newman -re sem mondjuk, hogy Újember Pál. 
Szerkesztés: 3 / 5


Összesen: 28 / 30


Összesen: 26 / 30


Nem ismerek sok "kockakönyvet", így én azt mondom, hogy ez megállja a helyét köztük. Nem tudom, milyen szándékai vannak a kiadónak, de csúnya dolog lenne, ha nem folytatnák! :(
Reménykedem a legjobbakban!
Nagyon várom a folytatását, izgalmas fordulatos, letehetetlen könyv, kiváló lenne, ha attól a pár bosszantó dologtól eltekintenénk. Bárkinek, aki techno-thrillert akar olvasni, vagy egyszerűen csak szereti az olyan könyveket, ahol fontos szerepet kap a technológia, annak bátran ajánlom!


Idézetek

Pár kedvet hozó, vagy éppen elrettentő idézet, véletlenszerűen. És Spoilermentesen!

"– Az állati viselkedés a parazitákkal folytatott küzdelemben tökéletesedett. Még a szexet is a parazitáknak köszönhetjük. A szex drága és időigényes módja a reprodukciónak. A kísérletek azt mutatják, hogy a paraziták nélkül a fajok a parthenogenezis – vagy klónozás – felé haladnának. A parthenogenezis minden egyes élőlényt képessé tesz arra, hogy önállóan reprodukálja magát. De ez szinte semmiféle genetikai változással nem jár. A klónozás hiába időtakarékosabb stratégia, a paraziták miatt mégsem járható út. Hisz ez folyamatosan ugyanazt a genetikai képletet reprodukálná, a paraziták pedig egykettőre uralmuk alá hajtanák ezeket az élőlényeket, miután alaposan kiismerték őket."


"Philips: Fel sem tűnt, hogy ilyen alaposan megnézett magának.
Ross: Hogyan is felejthetném el magát, Doktor! Emellett számítottam rá, hogy megpróbál azonosítani a találkozót megelőzően, de az automatizált helyszínelő eszközei nem tudják, hogy maga hogy néz ki. A maga fizikai megjelenése grafikus kóddal titkosított, amit egyedül csak az emberi agy képes feloldani.

Philips: Ez semmivel sem teszi elviselhetőbbé, hogy a transzszexuális fehérneműmodell alakmásommal kell társalognom.
Ross: Nekem is hasonlóan kényelmetlen magával társalognom.
Philips: Miért?
Ross: A maga alapértelmezett felülete egy közönséges harcosé, de itt senki nem használja az alapértelmezett felszínt. Ebben a fantáziavilágban magáról ugyanúgy ordít most, hogy ügynök, mint a valóságban. Már egy mérföldről kiszúrtam."



"A képernyő szélén tucatnyi hiperlink és statisztika jelent meg, míg középen továbbra is ott forgott a harcos.
– Ez meg micsoda?
– Az új karaktere.
– Veszélyes fickónak tűnik. – Sebeck klikkelgetni kezdett a figura lapján. Kinézetében hasonlított eredeti barbárjához. De mindegyik kategóriát jelentősen bővítették. Fegyverlistákon klikkelgetett.
– Mi az a Vorpal Kard?
– Valami, amit vissza akarok kapni. Kezdjük az információszerzéssel!
– Rendben. Mit tegyek?
– Nyomja meg a „Spawn” gombot! Odakint várom a villája előtt.
– Az én villám előtt?
– Maga egy lovag. A helyi lordtól kapott egy parókiát birtokkal.
– Birtokkal?
– A bevételeiből él meg lovagként. Csak nyomja meg a „Spawn” gombot, kérem!
Sebeck sóhajtott, és lenyomta a „Spawn” gombot. Egy másodperccel később a képernyő elhalványult. Merevlemeze vadul kattogott."

"– Hall engem? 

– Igen. Kattintson a „Bejelentkezés”-re! 
– Rendben. – Sebeck várt pár másodpercet. 
– Ha a felhasználónevet és a jelszót kéri, a következő karaktereket üsse be: bejelentkezés: clxsoll3. Jelszó: 39xdk_88 – mondta Ross tagolva.
Sebeck a köröz-majd-lecsap technikával gépelte be a megadott karaktereket, aztán a „Folytatás” gombra kattintott."



"Tökéletes őszi hajnal volt. A hegyek ködtakaró alatt szunnyadtak, amit a reggel általában lehúz róluk. A nap derengő golyóbisa visszatükröződött a 101-esen délre tartó kocsik során. Százezernyi locsolófej töltötte meg a föld illatával a levegőt, folyamatos zúgásuk a szélrázta lombok vagy a vízesések hangját idézve az autópályáról a völgykatlanba kúszott. Dél-Kalifornia egy újabb napot bootolt – legalábbis amíg a magasfeszültségű vezetékek engedték."


"Térdre esett előtte a padlón. Életében először megértette, mi is egy templom valójában – pszichológiai hackelés."





Képek








Techno-thriller: egy hibrid műfaj, a Sci-Fi, a thriller, az akció és más műfajok keverékéből jött létre. Tulajdonképpen egy borzongatóan izgalmas történet, amiben a technológia(általában technológia újdonságok, amik nagy jelentőséggel bírnak) is jelentős részt tesz ki.


Nincsenek megjegyzések: