Vélemény - Pro&Kontra - Vavyan Fable: A barbárság tengere

Fülszöveg


Sandon zsoldosból harcszolga, majd szabad viador lett. A sok tusázás után úgy érzi, perzselt lelke békéjét csakis egyedül találhatja meg, így hát társaitól búcsút véve útnak indul. Lepereg róla Virtuo, a fikarc varázsló figyelmeztetése, mely szerint jobban járna, ha inkább belső utazást tenne. Ő valóságos élményekre vágyik, s ezeket hiánytalanul meg is kapja, miután kiköt Qrbuun rablókirályságban, ahol hirtelen minden katona őt üldözi, és a kéretlenül mellé szegődött társakat is képtelen lerázni.
Leáztatja magáról az elmúlt napok lepedékét. Napok? Hiszen csak múlt éjjel kezdődött az egész, amikor a kalapos személy a fogadó teraszára lépett. Rövid időn belül felforrósodott a helyzet, elsült Bűzmók, az ártatlanokat is beborítva kegyetlen fojtógázával, s következett az űzéses menekvés, harcolós, börtönös izzadásokkal. Alvilágnál irtóztatóbb temetőben jártak, rájuk ragadt a nadály, tökfejnek nézte őket Amula, a béljós. Poroszlókkal vívtak a gőzfürdőben, a kalaposról kiderült, hogy vándorol a melle. Vendégül látta őket a Bomlott Királyné, vagyis a szelleme. Halálraítélt zsiványoknak segítettek szökni, kiverekedték magukat Rablókirály-városból, és amikor azt remélték, nyugtot lelnek végre, vissza kellett térniük, egyenest a Végzetpalotába.
Az Álmok Tengeréből megismert Sandon kisvártatva azon kapja magát, hogy Throk lovagként harcol a Vitézi Viadalon a bajnoki címért, napról napra szerelmesebb feleségébe, Amina grófnőbe, és legfőbb célja megdönteni Scata rablókirály zsarnoki hatalmát.

Újabb mesélőkönyv szabadságról és szerelemről,
harcosokkal, tündérekkel, varázslókkal.
A Világ Lelke legyen velünk.


Műfaj: szórakoztató irodalom, fantasy
Kiadó: Fabyen 2012
Oldalak száma: 392 oldal
Magánykönyvtár (dedikált)

Vélemény


A nyár elején újraolvastam az Álmok tengerét, így tudok viszonyítani, és szerintem a folytatás jobb. Oké, kevesebb benne a misztikum, az idegen helyek és lények leírása, de valahogy mégis jobban tetszett. Hozta a tipikus Fable-stílust, szerintem nagy meglepetés már senkit nem ér (persze csak ha már ismeri)


Az előző rész, az Álmok tengere az egyik legjobb Fable könyv szerintem, valószínűleg az e könyv által támasztott elvárások okozták a csalódásomat. Félreértés ne essék, hozza a szokásos Fable stílust és izgalmakat, de az elődje bizony sokkal magasabbra emelte a lécet és ezt sajnos közel sem sikerült megugrania. Jó könyv és minden bizonnyal sokkal jobban tetszett volna, ha nem olvastam volna az Álmok tengerét, így viszont bennem a könyv vége is csupán hiányérzetet hagyott maga után, a katarzis ugyanis elmaradt.

Nem tudta hozni azt a hangulatvilágot, amit az Álmok tengere lefektetett előtte.

Egyszerű vonalvezetés, nagy meglepetések nélkül. Elhibázhatatlan.
Logikus történetvezetés: 5/5


Nem sok logika kell ebbe a könyvbe, de amennyi kell, az megvan.
Logikus történetvezetés: 5 / 5

Tipikus Fable-méret. Nem túl hosszú, nem túl rövide. Pont elég a történethez.
Vastagság: 5/5
Meglehetősen rövid, de mivel nem tetszett annyira ez nem is volt annyira zavaró, mint amennyire lehetett volna.
Vastagság: 4 / 5

Én nagyon szerettem. Minden extra nélküli, egyszerű fantasy.
Élvezhetőség: 4/5

Voltak jobb és kevésbé jó részek, összességében élvezhető volt.
Élvezhetőség: 4 / 5

Tipikus mese. Megmentjük a világot, a jó jól jár, a rossz meg rosszul. Szórakozni kiváló.
Történet: 5/5

Nem egy eget rengető, monumentális sztori, lehet velem van a baj, de én az Álmok tengere után sokkal többet vártam.
Történet: 4 / 5

Nem mondom, hogy nagyon olvastatta magát, nem voltak nagy csavarok, de vonaton jó volt, hogy ne aludjak el.
Letehetetlenség: 4/5


Ritkán mondok ilyet Fable könyvre, de könnyen, gyorsan, különösebb ódzkodás nélkül letehető, kivéve a kevés igazán jól megírt részeknél.
Letehetetlenség: 2 / 5

Keményborítósunk van, azzal semmi gond, de az eddigiek alapján a puhával sem lehet nagyobb gond. Persze van annak oka, hogy a keményfedél többe kerül. A kis rajzok a fejezeteknél, ill. a részek között tetszettek, a borítóval én sem vagyok elégedett. Sokkal jobbak is vannak már a polcon... Uncsi...
Szerkesztés: 4/5

Jó minőségű lapok, masszív kötés, nekünk a kemény borítós van meg és ez a része teljesen rendben van, egyedüli problémám a borító, ugyanis az unalmas és nem passzol a cselekményhez különösebben. Azért a Fable könyveknél ennél ötletesebb szokott lenni.
Szerkesztés: 4 / 5

Összesen: 27/30

Összesen: 23 / 30

Nem bántam meg, hogy megvettük és elolvastam, de azért Fable jobbakat szokott írni...Természetesen minden Fable rajongónak kötelező darab, de aki csak teheti ne olvassa el előtte az Álmok tengerét, mert akkor bizony nem fog akkorát szólni szerintem.


Idézetek

Pár kedvet hozó, vagy éppen elrettentő idézet, véletlenszerűen. És Spoilermentesen!



"A lovaglás ugyanarról a tőről fakad, mint a szerelem, testek-lelkek közösítéséről szól, harmóniavarázs vagy szenvedélyes küzdelem is lehet belőle."


"A szél is lapozza a könyvet, mégse tud olvasni."

"– Bitó a becsületes nevem. Eredetileg Bitóravalónak hívtak, de ez letisztult."


"Sandon azon tűnődik, minek is tekintse őt. Ágyéka, agya vagy szíve hölgyének? Netán mindhároménak? Az bizony már szerelem volna."


Termetes fák magasodnak körös-körül, kínozottnak rémlő, göcsörtös törzseiken óriási hasadékok, lyukak tátonganak. A mélyen lehajló ágakon koponya formájú levelek reszketnek-riszálnak, összesúrlódáskor sikoltó-karistos hangot hallatva.



Képek


Nincsenek megjegyzések: