Vélemény - Pro&Kontra - Ekler Péter · Fehér Marcell · Forstner Bertalan · Kelényi Imre : Android-alapú szoftverfejlesztés

Fülszöveg


A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszékén működő Alkalmazott Mobil Kutatócsoport (Amorg) kiemelt figyelmet fordít a hazai mobiltechnológia-oktatás folyamatos fejlesztésére. Munkájuknak köszönhetően lehetővé vált, hogy szélesebb rétegek ismerkedjenek meg a legnépszerűbb mobilplatformokkal, és naprakész tudásuk legyen a legújabb technológiákat illetően. Évente csak az egyetemről több mint 500 hallgató vesz részt a kurzusaikon.
Az Amorg tagjai a tanszék népszerű Alkalmazott Informatika sorozatának keretében ezúttal egy hiánypótló művel lepik meg az okostelefonok fejlesztése iránt érdeklődőket. Bátran állíthatjuk, hogy Android platform világszinten az egyik legnépszerűbb és legelterjedtebb mobilplatformmá nőtte ki magát, éppen ezért a könyv elolvasásával megszerezhető ismeretek hosszú távú tudást jelentenek a felhasználók számára.
A könyv elején a mobilpiac aktuális állapota és az Android platform története jelenik meg, ezt az Android különféle technológiáinak ismertetése követi. Megismerhető az Android platform szerkezete, az alkalmazáskomponensek szerepe, illetve részletesen megismerhető a felhasználói felület készítése, valamint olyan technikai részletek, mint a komponensközi kommunikáció, a perzisztenciatámogatás, a helymeghatározás és a térképkezelés, az alacsony és a magas szintű hálózati kommunikáció, valamint a kapcsolódó technikák, a multimédia-kezelés, a személyes adatok kezelése, az Android szolgáltatásmodellje, a szenzorok támogatása, sőt a natív programozás is. A könyv végén megtalálhatók a legújabb Android platform által bevezetett technológiai újdonságok, továbbá a mindenütt foglalkozik a táblagépekre irányuló fejlesztésekkel is. Az egyes fejezetek kiemelt figyelmet fordítanak a megértést segítő példákra és gyakran az olyan megoldásokra is, amelyek önálló alkalmazásként is megállnák a helyüket.
A könyv szerzői az Android platformmal már a legelső SDK megjelenése óta foglalkoznak, szaktudásukat állandóan szinten tartják, és folyamatos résztvevői a hazai és nemzetközi ipari kutatásoknak és fejlesztéseknek, így széles körű tapasztalattal rendelkeznek. A könyv gondosan válogatott témakörei, szakszerű szerkesztése és a válogatott példák lehetővé teszik, hogy a mindennapi munka során is alkalmazhassuk, és a részletes magyarázatok segítségével a technológia működését is könnyen megérthessük. A szerzők törekedtek arra, hogy a könyvben szereplő kódrészek használatát lehetőség szerint önálló alkalmazásokon keresztül is bemutassák, ezek a példák az előszóban található hivatkozáson keresztül érhetők el.



Műfaj: informatika, programozás
Kiadó: SZAK 2012
Oldalak száma: 400 oldal

Vélemény


Szerintem kezdésnek mindenképpen jó (főleg, ha nem tudsz angolul, mint sajnos én), ha kicsit ismerkednél droid-fejlesztéssel.

Hibák vannak benne, viszont szépen összefoglalja az alapokat, illetve viszonylag frissek is az információk.

Ha nem tanultál még programozni, esélytelen vagy, szóval ne ezzel kezdj, ha a telefonodat újradizájnolnád, vagy ha nem találtál magadnak megfelelő appot Play-en – ahhoz kicsit drága, hogy kidobd :)

Hétvégén azt hiszem, újraolvasom :D

Tudtommal, az első magyar nyelvű android fejlesztői könyv.

Érthető és sok mindenre kitér, jól magyaráz. Mivel sok mindent érint, ezért sajnos vannak dolgok amik csupán kevés helyet kaptak a könyvben.

Mindenképpen hasznos, és jó dolgok vannak benne, érdemes megszerezni annak, akit ez érdekel, és ezzel akar foglalkozni.

Azért jó lett volna, ha bizonyos részeket mélyebben kiveséz.

A könyvben lévő példáknak adtak egy linket az előszóban, ahonnan letölthetők, megnézhetők - ezt azért jó tudni :)

Nincsenek megjegyzések: